Археолози откриха рядка китайска монета в Кения

Рядката находка е направена на кенийския остров Манда

Рядката находка е направена на кенийския остров Манда

Изследователи от Илинойс откриха рядка китайска монета на 600 години на кенийския остров Манда.

За находката оповести музеят The Field Museum в Чикаго. В експедицията участвали изследователи под ръководството на Чапурука Кусимба от музея и Слоун Уилямс от университета на Илинойс в Чикаго.

Находката свидетелства, че е имало търговски обмен между Китай и Източна Африка десетилетия преди епохата на великите географски открития.

Става въпрос за монета от мед и сребро. В центъра й има квадратен отвор, така че тя може да бъде носена на ремък. Изсечена е при управлението на император Юнлъ от династията Мин.

Юнлъ, който започнал строителството на Забранения град, проявявал търговски и политически интерес към земите, които граничат с Индийския океан. Затова императорът организирал изследователски експедиции под ръководството на адмирал Чжън Хъ.

„Чжън Хъ по много начини е бил като китайският Христофор Колумб“, отбеляза Кусимба. „Чудесно е да открием монета, която може да докаже, че той е бил в Кения“, допълва той. 

Външните взаимоотношенията от този тип били прекратени скоро след смъртта на Юнлъ. Императорите след него забранили експедициите и по-този начин позволили  на европейските изследователи да доминират моретата и да разширят империите си. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: