Археолози попаднаха на гробница на неизвестен фараон отпреди 3600 години

Разкопките на гробницата на Сенебкай. Снимка: University of Pennsylvania

Разкопките на гробницата на Сенебкай. Снимка: University of Pennsylvania

Археолози, работещи на обекта Абидос в Египет, попаднаха на гробницата на неизвестен досега фараон – Сенебкай.

Това е и първото материално доказателство за съществуването на забравената абидоска династия в периода 1650-1600 година пр.н.е. Екипът от археолози се натъкнал на находката в близост до по-голяма гробница, най-вероятно принадлежала на крал Собекхотеп I. 

Новооткритата гробница се състои от четири камери и декорирана варовикова погребална камера. Тя е украсена с рисунки на богините Нут, Нефтида, Селкет и Изида, обграждащи олтара на фараона. Изписани текстове пък изреждат синовете на бога Хор и описват древния владетел, като „крал на Горен и Долен Египет“.

Гробницата на Сенебкай е била ограбена от древни крадци, които взели златната украшения от нея и в процеса силно увредили мумията на фараона. Въпреки това археолозите успели да открият тленните останки на древния владетел измежду фрагментите от неговия саркофаг. Предварителни резултати от огледа на скелета на Сенебкай, показват, че е бил среден на ръст (175 см) и е умрял, когато е бил близо 50-годишен. 

Гробницата на фараона от абидоската династия е скромна по размера си. Откритото в нея сандъче, в което традиционно се съхранявали органите на починалия владетел, също хвърля светлина върху историческата обстановка от това време. То е направено от кедрово дърво и било взето от съседната гробница на Собекхотеп. Името на другия владетел върху него било скрито чрез позлатяване на съда. 

Повторната  употреба на артефакти според учените говори за ограничените ресурси на кралството и изолираната икономическа обстановка, в която се намирало. Владенията на абидоската династия били разположено между по-големите кралства на Тебс и Хиксос. За разлика от техните владетели обаче фараоните от абидоската династия били забравени от историята до откриването на гробницата на Сенебкай. (Източник: University of Pennsylvania)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: