Австралия е открита шест века по-рано, сочи изследване

Две от древните медни монети. Снимка: Indiana University-Purdue University Indianapolis

Две от древните медни монети. Снимка: Indiana University-Purdue University Indianapolis

Пет медни монети, открити в северна Австралия, може би ще пренапишат учебниците по история. Смята се, че са с африкански произход, а възрастта на някои от тях се оценява на повече от хиляда години.

Писаната история на Австралия започва през 1606г. с акостирането на континента на холандски мореплаватели. Това е и причината учените от Университета на Индиана да искат да разберат как тези монети на хиляда години са се оказали от другата страна на Индийския океан шест века преди въпросното събитие.

Иан Макинтош, ръководещ изследването, разказва, че монетите са открити от войника Маурие Айзенберг през 1944г. През 1979г. Айзенберг изпраща монетите на австралийски музей и отбелязва мястото на намирането им с „Х“ на карта. Макинтош и колегите му планират да посетят мястото през юли.

Според учените медните монети са с африкански произход и са били изсечени в султанство Килуа на остров южно от Занзибар в днешна Танзания. Килуа е било пристанище, което е имало връзки с Индия в периода между 13-и и 16-и век. Монетите са първите, които са произведени в субсахарска Африка и са намирани извън континента само два пъти.

До сега се смяташе, че холандците първи са открили Австралия през 17-и век. Според Макинтош монетите може би свидетелстват за наличието на морски търговски линии, свързвали източна Африка, Арабия, Индия и островите на подправките преди повече от хиляда години. 

Ако теорията се окаже вярна, това ще означава, че цивилизация различна от европейската е установила контакт с Австралия цели шест века по-рано. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: