Древни рисунки разкриват представата на индианците за Вселената

Част от древните скални рисунки на индианците (кликни за по-голяма версия). Снимка: Jan Simek, Alan Cressler, Nicholas Herrmann and Sarah Sherwood/Antiquity Publications Ltd

Част от древните скални рисунки на индианците (кликни за по-голяма версия). Снимка: Jan Simek, Alan Cressler, Nicholas Herrmann and Sarah Sherwood/Antiquity Publications Ltd

Скални рисунки в планините в източните части на Северна Америка представят една цялостна космологична картина, отразяваща представите на древните индианци за устройството на света, оповестиха американски учени от университета на Тенеси в нова своя публикация.

„Нашите резултати дават възможност да си представим какво е било обществото на древните индианци преди повече от 6000 години. Те навеждат на мисълта, че праисторическите хора са използвали планинската местност на платото Къмбърланд в Апалачите, за да проектират своята концепция за Вселената върху средата, в която са живели“, поясни ръководителят на изследването Ян Симек от университета на Тенеси.

Скалното изкуство в Тенеси е известно от 19-и век, но изследователите продължават да намират нови рисунки. С нарастването на броя им учените осъзнават все по-ясно, че разположението им не е случайно. Симек и неговите колеги изследвали рисунките на платото Къмбърланд: 44 от тях са разположени под открито небе, 50 – в пещери.

Учените предполагат, че разположението на рисунките отразява принадлежността на образите към Горния или към Долния свят в митологичната Вселена на югоизточните индианци. Според представите на индианците Горният свят е бил населен от персонажи, олицетворяващи звездните тела или природните явления.

Средният свят е бил светът на природата, населен от хората, растенията и животните. А Долният свят е бил тъмен и опасен, той е бил свързан със смъртта и обновлението. Населявали са го свръхествени змии и кучета, които са съпровождали душите на умрелите в задгробния свят, „духът на земята“, който участва в създаването и разрушаването на света.

Американските учени отбелязват, че персонажите от Горния свят, изобразени под открито небе, обикновено са нарисувани с червена боя, тъй като този цвят се асоциира с живота. Образите на Долния свят „обитават“ пещерите и често са нарисувани с черна боя, която се асоциира със смъртта. Така Горният и Долният свят се оказват зрително разделени.

В тази интерпретация не намират място само птиците, които съществуват единствено в Долния свят, но не и в Горния. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!