Древно египетско украшение е направено от метеорит

Мънистото от огърлица, намерено в египетска гробница, е на около 5300 години. Снимка: The University of Manchester

Мънистото от огърлица, намерено в египетска гробница, е на около 5300 години. Снимка: The University of Manchester

Мънисто от огърлица на около 5300 години, намерено в египетска гробница, е направено от желязо от метеорит, обявиха учени.

Желязо в Египет се е произвеждало от 6 век пр. н. е. Там обаче са намирани много по-стари железни артефакти, включително и в гробницата на Тутанкамон.

Тези предметите са „главно само в гробници на много високопоставени хора“, казва Даян Джонсън от Отворения университет в Милтън Кейнс, който съвместно с Университета на Манчестър е провел проучването .

Предишните анализи на най-старото мънисто от общо деветте, открити в гробище близо до Нил, не дадоха категорични резултати относно произхода им.

Даян Джонсън и колегите й решили да изследват едно от тези мъниста и стигнали до извода, че то наистина е направено от метеорит. Повърхността на мънистото съдържало ниски нива на никел, но във вътрешността концентрацията била висока, каквато би била в метеорит.

Основният довод в подкрепа на тази теория обаче е характерната кристална структура, която се образува само, когато желязото и никелът се охлаждат много бавно, а това се случва именно в космическите тела.  

Според учените желязото, получено от метеорити, е имало изключително важно значение за древните египтяни в контекста на небесния му произход.

„Днес гледаме на желязото като на полезен и много скучен метал“, казва съавторът на публикацията Джоис Тилдесли. „Но за древните египтяни е бил изключително рядък и красив материал, който, поради това че падал от небето със сигурност притежавал магически/религиозни свойства. За това те използвали този забележителен метал, за да изработват малки предмети с красив външен вид и религиозна значимост, които били толкова важни за тях, че решавали да бъдат погребани с тях“, обяснява Тилдесли. (Източник: БТА, The University of Manchester)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!