Един от най-старите слънчеви часовници е намерен в Египет

Слънчевият часовник открит в Долината на царете (кликни за по-голяма версия). Снимка: University of Basel

Слънчевият часовник открит в Долината на царете (кликни за по-голяма версия). Снимка: University of Basel

По време на археологически разкопки в Долината на царете в Египет, учени от университета на Базел са се натъкнали на един от най-старите слънчеви часовници в света. Откритието изследователите направили на входа на една от гробниците.

Часовникът представлява заравнено парче варовик, на което с черно е нарисуван полукръг. Той е разделен на 12 части, отстоящи на 15 градуса една от друга.

В средата на основата има пролука за поставянето на дървена или метална пръчица, която да хвърля сянка и да показва времето. По средата на всяка секция има малки точки, позволяващи и по-точното му измерване.

Слънчевият часовник е открит в зона с каменни колиби, използвани през 13 век пр.н.е. от хората участвали в строежа на гробниците. Приспособлението вероятно се е използвало за да измерва работните им часове. 

Разделението на хода на слънцето на часове също така е играело важна роля и за т.нар. водачи към отвъдното, които били рисувани по стените на царските гробници.

Тези водачи представляват илюстриран текст, проследяващ хронологически преминаването на бога-слънце през отвъдния свят. Според учените е възможно слънчевият часовник да се е използвал и за да визуализира нагледно този феномен. (Източник: Universität Basel)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: