Голям град на маите беше открит от археолози в Мексико (ВИДЕО)

Чактун. Снимка: inah.gob.mx

Чактун. Снимка: inah.gob.mx

Международен екип от археолози откри в източната част на Мексико руини от голям град на маите, който е бил в своя разцвет между 6 век и 9 век, оповести мексиканският Национален институт по антропология и история.

Градът, който се простира върху площ от 22 хектара в щата Кампече, е останал скрит в джунглата векове наред до откриването му преди две седмици. Изследователите кръстили мястото Чактун, което в превод от езика на маите означава „червен камък“ или „голям камък“.

„Това е един от най-големите обекти [на маите] в централните низини“, заяви ръководителят на екипа Иван Спраич от Центъра за научни изследвания към Словенската академия на науките и изкуствата. Той поясни, че откриването на руините е станало възможно със снимки от въздуха и използването на стереоскопска технология.

„Попаднахаме на много обекти, които очевидно са археологически находки“, каза още Спраич. „Това са стели и светилища – в някои от тях има останки от циментова мазилка – най-добре свидетелстващи за величието на града“, обясни той. Съществуването на Чактун съвпада по време с това на други градове на маите, като Калакмул, Бекан и Ел Палмар.

На обекта са открити също много конструкции с форма на пирамида, високи до 23 метра, както и дворове, площади, скулптирани паметници и жилищни зони (повече снимки тук). Вижте видео:

(Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!