Началото на времето? Откриха „най-стария календар в света“ в Шотландия

Разположението на рововете (схемата отдолу) и начина, по който календарът е функционирал, според учените. Изображение: University of Birmingham

Разположението на рововете (схемата отдолу) и начина, по който календарът е функционирал, според учените. Изображение: University of Birmingham

Археолози смятат, че са открили най-стария лунен календар в света в Абърдийншър, Шотландия.

При изкопни работи в областта са разкрити 12 рова, които изглежда отразяват лунните фази и проследяват лунните месеци.

Учени от университета на Бирмингам са на мнение, че древният монумент е създаден от ловци и събирачи на плодове преди 10 000 години.

Работата по изследването на мястото, първо забелязано от въздуха, започнала през 2004 г. Въпросният календар от мезолита е с хиляди години по-стар от известните монументи за измерване на времето от Месопотамия.

Експертите, които са изследвали рововете, смятат, че е възможно в тях да се е поставял дървен стълб. Позиционирането им се е извършвало и спрямо изгрева на слънцето в средата на зимата, което е давало възможност за годишна „астрономическа корекция“, позволявайки на ловците и събирачите да следят по-точно времето и смяната на сезоните.

„Получените данни свидетелстват за това, че ловците и събирачите в Шотландия са имали потребността и технологията да следят времето през годините, да въвеждат корекции спрямо сезонните изменения на лунната година и че това се е случвало близо 5000 години преди първите официални календари в Близкия изток“, заяви ръководителят на изследването Винс Гафни от университета. 

В изследването са участвали също учени от университетите в Сейнт Андрюс, Лестър и Брадфорд. Резултатите от изследването са публикувани в Internet Archaeology. Вижте видео за откритието (на английски):

(Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!