Ненадмината и до днес технология на 2000 години беше разгадана от учени

Златен олтар от 825 г., демонстриращ уменията на древните творци. Снимка: American Chemical Society

Златен олтар от 825 г., демонстриращ уменията на древните творци. Снимка: American Chemical Society

Италиански учени установиха, че преди 2000 години занаятчии са разработили технология за метално покритие, която и до ден днешен няма равна на себе си – дори когато става въпрос за DVD-та, соларни панели или други модерни изобретения.

Изследователите са на мнение, че опознаването на усъвършенстваната технология може да помогне за съхраняването на безценни находки и съкровища от древността.

Габриел Мария Инго и колегите му поясниха, че учените са наясно с редица антични практики, използвани от художници и артисти в отминали времена. Все още обаче не е било изяснено как творците от Тъмните векове са успявали да покрият сложни предмети с толкова бляскави и същевременно изключително равномерни слоеве от злато или сребро.

Като използвали нови техники за анализ, за да разкрият тайните им, учените констатирали, че преди 2000 години са разработени разнообразни технологии – например използване на живак като слепващ материал – за да може тънко да се нанасят въпросните метали върху статуи или други предмети.

В някои случаи методът бил използван с истинско злато и сребро, но в други се прилагал, за да се създаде впечатление, че евтини метални статуи са изваяни от благородни метали. Получените резултати потвърждават „високото ниво на компетентност, достигнато от тези художници и занаятчии от древността, които са създали предмети с художествена стойност, която не е надмината както в древността, така и в днешно време“, отбелязаха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Accounts of Chemical Research. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!