Образци на много древна писменост бяха открити в Китай

Пиктограми на 4000 години върху плочка от Месопотамия. Снимка: Wiki Commons

Пиктограми на 4000 години върху плочка от Месопотамия. Снимка: Wiki Commons

В провинция Чжъцзян, Източен Китай, археолози са открили свидетелства за примитивна древна писменост, която датира от преди около 5000 години. Находката включва 200 артефакта от епохата на неолита, върху които са изсечени надписи.

Според археолозите знаците, покриващи каменни изделия и глинени съдове, са с 1400 години по-стари от известните досега най-древни паметници на китайската писменост и са от същия период, от който датират най-старите писмени форми в света. Учените все още се опитват да установят дали символите пресъздават думи или са от по-прост характер.

Според тях няма достатъчно сведения, които да свидетелстват за това, че става въпрос за развита писмена система. Все пак две парчета от каменна брадва навеждат на мисълта, че може би в случая става въпрос за думи. Шест знака на едно от парчетата са свързани заедно по подобие на изречение, а три от тях приличат на съвременния китайски йероглиф за човек.

Находката, която още не е представена на експерти извън страната, ще даде възможност да се научи повече за историята и произхода на китайските йероглифи и на езика като цяло, смятат учените.

Досега за най-древни паметници на китайската писменост се смятаха „оракулските надписи“ – знаци върху кости на животни, датиращи отпреди 3600 години. Най-старите писмени символи в света са на около 5000 години и са от Месопотамия. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!