Откриха останки от най-древната европейска крепост в САЩ

Мястото на разкопките на древната европейска крепост. Снимка: University of Michigan (CC BY 2.0)

Мястото на разкопките на древната европейска крепост. Снимка: University of Michigan (CC BY 2.0)

Археолози оповестиха, че в планините Апалачи са открили руини от най-древната европейска крепост на американска територия.

Учени от университета на Мичиган и университета Тулейн извършвали разкопки на обект близо до град Моргантън в западната част на Северна Каролина, на около 480 км от атлантическия бряг.

Испански колонизатори построили крепостта Сан Хуан в подножието на планините Апалачи през 1567 г., близо 20 години преди да пропадне опитът на сър Уолтър Рали да създаде колонията Роаноук и 40 години преди да бъде установено британското присъствие в района с изграждането на селището Джеймстаун.

„Крепостта Сан Хуан и 6 други, разположени от крайбрежието на Южна Каролина до вътрешността на източно Тенеси, са били обитавани по-малко от 18 месеца, преди да бъдат разрушени от коренното население на Северна Америка“, разказа археологът Робин Бек. Всички испански колонизатори били убити, с изключение на един.

На обекта Бери се намират останките от град Хоара, обитаван някога от коренното население, чиято култура е процъфтявала на това място между 800-1500 г.

При разкопки през 2004 г. в Хоара били открити руини от домове, обитавани от испански колонизатори. На останките от крепостта обаче археолозите попаднали едва миналия месец. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!