Откриха съкровище заровено преди 2000 години в крепост на черноморския бряг

Проф. Винокуров и екипа му изследват древното селище, в което е открито съкровището, от 1989г. насам. Снимка: Артезианская Археологическая Экспедиция

Проф. Винокуров и екипа му изследват древното селище, в което е открито съкровището, от 1989г. насам. Снимка: Артезианская Археологическая Экспедиция

Археолози откриха съкровище, заровено в земята от жителите на град, който бил обсаден от римски легиони преди около 2000 години, съобщи Лайв сайънс.

Стотици бронзови монети и различни бижута от злато, сребро и бронз бяха намерени под древна крепост в селището Артезия на полуостров Крим на днешната територия на Украйна.

Учени са на мнение, че съкровището бързо е било заровено в земята от знатни хора, които са потърсили убежище в крепостта, за да се защитят от нападенията на римските легиони. Древните римляни са подкрепяли една от страните в опустошителна гражданска война.

„Крепостта е била обсадена, заяви проф. Николай Винокуров от Московския педогогически държавен университет. Знатни хора от селището и съседните райони са се опитали да се скрият тук от римляните и са заровили имането си.“

По време на обсадата и падането на крепостта през 45 г. Артезианска област е била в пределите на Боспорското царство, в което двама братя се борели помежду си, за да се домогнат до властта.

По-големият от тях, Митридат Осми искал да отвоюва независимост от Римската империя, докато по-малкият му брат Котис настоявал царството да бъде васално на Римската империя. Римляните подкрепили опитите на Котис да се възкачи на престола.

Екипът на проф. Винокуров от 1989 г. подбира доброволци, които да участват в изследванията. Древното селище се простира върху площ от най-малко 3,2 акра. В пределите му е и некропол, в който бяха открити редица находки.

Проф. Винокуров поясни, че макар етническият произход на жителите на селището да е смесен, те са говорили гръцки език и са имали гръцки училища, а архитектурата и фортификационните съоръжения са били гръцки по дух.

Сред намерените находки са сребърна брошка, върху която е гравиран ликът на Афродита, и украсени със скъпоценни камъни златни пръстени, върху които са гравирани ликовете на богините Немезида и Тюхе. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!