Открит е тракийски храм и светилище на Зевс и Хера в Средна гора

Останките от тракийската крепост на връх Кози грамади. Снимки: Joro007 (CC BY-SA 3.0)

Останките от тракийската крепост на връх Кози грамади. Снимки: Joro007 (CC BY-SA 3.0)

Екип на Националния исторически музей (НИМ), под ръководството на доц. д-р Иван Христов, е подновил археологическите разкопки в района на вр. Кози грамади (1365 м), в землището на с. Старосел, Хисарско.

Тази година археолозите на музея проучват голямо светилище в най-високата част на върха. В пределите на античния групов паметник от национално значение, е открит голям тракийски храм и светилище на Зевс и Хера, обхващащ площ от 50 кв. м.

За използването на новооткрития храм на връх Кози грамади през римската епоха свидетелстват открити монети на император Елагабал и фрагменти от мраморни оброчни плочки, някои от които – с изображение на бог Зевс.

Другите находки на експедицията са монети, сечени в Тракийски Херсонес, монети на македонските владетели Филип Втори и Александър Велики, денари от късната Римска република, над 1000 керамични фрагмента от съдове, поднасяни като дарове в светилището.

Тазгодишната експедиция на НИМ има амбициозната задача да проучи цялостно светилището на връх Кози грамади, което в древността е било оградено от каменна стена. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: