Петроглифи в Невада, на поне 10 000 години, са най-старите в Северна Америка

Варовиковата скала, на която са открити петроглифите (кликни за по-голяма версия). Снимка: University of Colorado Boulder

Варовиковата скала, на която са открити петроглифите (кликни за по-голяма версия). Снимка: University of Colorado Boulder

Скални всичания в пресъхнало корито на езеро в Невада се оказаха най-старите петроглифи в Северна Америка, като възрастта им се оценява на поне 10 000 години. 

Петроглифите са открити на варовикова скала близо до езерото Пирамид Лейк и са подобни на тези намерени при езеро в Орегон на 7600 години.

За разлика от по-късни скални всичания, които изобразяват конкретни обекти като копия или антилопи, тези са абстрактни и включат струпвания на геометрични форми – някои наподобяват диамант, други пък са къси успоредни черти върху по-дълги линии.

Учените не могат да кажат със сигурност кой е създал петроглифите, но са открити на територията на резервата на племето паюти.

„Първоначално смятахме, че хората преди 12 000 или 10 000 години са били примитивни, но артистичните им творби и технологичните познания, свързани с тях, рисуват съвсем различна картина“, казва Юджийн Хатори, съавтор на публикацията. 

Петроглифите може да са дори на 14 800 години, смята Лари Бенсън, геохимикът направил радиовъглеродно датиране на всичанията, който е и водещ автор на изследването.

„Независимо от това дали се окажат на 14 800 години или по-скорошни – на 10 500 години – те си остават най-старите петроглифи, датирани в Северна Америка някога“, казва Бенсън. 

Някои учени смятат, че петроглифите изобразяват метеорологични явления като облаци и светкавици или пък Млечния път. (Източник: БТА, University of Colorado Boulder)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: