Царевицата е била с водещо значение за ранната цивилизация в Андите

Изследването добавя нови аргументи в полза на хипотезата, че древната цивилизация в Андите се е препитавала от земеделие, а не чрез експлоатация на морски ресурси

Изследването добавя нови аргументи в полза на хипотезата, че древната цивилизация в Андите се е препитавала от земеделие, а не чрез експлоатация на морски ресурси

Нови данни подкрепят твърдението, че царевицата е имала значима роля за еволюцията на древна цивилизация на днешната територия на Перу преди 5000 години, съобщи BBC.

Проби взети от полен, от каменни сечива и от фосилизирани екскременти показват, че през онази епоха хранителни култури са били активно отглеждани, обработвани и консумирани.

Според авторите на научната публикация, данните добавят нова тежест към аргументите в полза на хипотезата, че древните обитатели на Андите са се препитавали от земеделие, а не чрез експлоатация на морски ресурси.

„Ако се вгледате в произхода на цивилизациите по света – от египетската до китайската и индийската – ще видите, че са базирани на земеделието“, заяви съавторът на изследването Джонатан Хаас от музея The Field Museum в Чикаго.

Хаас обяснява, че съществува мнението, че древната цивилизация в Андите е различна и е еволюирала въз основа на експлоатация на морски ресурси. Тази теория е доминираща от средата на 70-те години на миналия век, но напоследък археологически обекти от тази епоха са открити не само по крайбрежието, но и във вътрешността на континента.

Анализът на стотици проби показва, че макроскопичните остатъци от царевица, включително зърна, листа, стъбла и кочани, наистина са рядкост, поясниха учените. Те все още търсят причината за това и са на мнение, че е възможно недостатъчният брой подобни находки да е свързан с ограничените разкопки на обектите.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences. (Източник : БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!