Тутанкамон е починал от генетично заболяване на мозъка?

Маската на мумията на Тутанкамон. Снимка: Bjørn Christian Tørrissen

Маската на мумията на Тутанкамон. Снимка: Bjørn Christian Tørrissen

Eгипетският фараон Тутанкамон (1332-1323 пр.н.е.) е починал в резултат на наследствено генетично заболяване на мозъка, твърди британски учен, цитиран от Би Би Си, пише агенция ИТАР-ТАСС.

Според Хатен Ашрафян от лондонския „Импириъл колидж“, за да се разбере истинската причина за смъртта на младия властелин, е било нужно да се разгледа от медицинска гледна точка и цялата династия, на която той е потомък.

„Най-интересният факт, на който се натъкнах, се състоеше в това, че всеки следващ фараон умираше доста по-млад от своя предшественик. Като при това ставаха все по-видни деформациите в телата им“, отбелязва ученият.

Ашрафян стигнал до извода, че физическите изменения били следствие на заболяване на един от дяловете на мозъка, при което се наблюдават епилептични припадъци, халюцинации и видения.

Бащата на Тутанкамон, фараонът-реформатор Аменхотеп IV , чиято съпруга била Нефертити, въвежда монотеизма в древноегипетската религия в лицето на единствения бог-слънце Атон и се провъзгласява за Ехнатон – Угоден на Атон. Според Ашрафян това негово религиозно прозрение му дошло по време на епилептичен припадък.

Предполага се, че Тутанкамон се възкачва не престола на 10-годишна възраст. Египтолозите и до ден днешен спорят относно причините за смъртта на фараона.

Неговата гробница бе открита в Долината на царете преди 90 години от британския археолог Хауърд Картър. Тя е известна с това, че в момента на разкопаването й е била непокътната от времето на погребението на фараона. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: