Уникална скулптура на лъв откриха в Източните Родопи

Пещерата "Утробата". Снимка: Ласка Ненова

Пещерата "Утробата". Снимка: Ласка Ненова

Уникална монументална каменна скулптура на лъв от времената на Троянската война е открита край храма на Великата богиня майка (пещерата „Утробата“) в Източните Родопи, обяви на пресконференция в БТА археологът Николай Овчаров.

Заслугата за натъкването на ценната находка обаче е на германски орнитолози, които наблюдавали птиците в района и впоследствие открили и предали скулптурата на експертите. Изследванията на скалния къс показват, че той е от времето на къснобронзовата и ранножелязната епоха – II-I век преди Христа.

През този период лъвът е бил изключително важен символ, обясни Николай Овчаров и даде пример с поемата „Илиада“ на Омир, където именно лъвът е една от най-големите метафори за сила и надмощие.

Намирането на лъвското изображение край пещерата „Утробата“ ученият свърза с тракийски култ за плодородие, извършван в пещери от този тип. По думите му в началото на годината царят се изкачва на върха на пещерата и извършва жертвоприношение на голямо животно.

В този момент на изкачване на скалата Николай Овчаров вижда връзката с издълбаването на лъва, тъй като животното е символ на царската власт. За да имат пълна картина за произхода на находката, предстои археолозите да направят обхождания на мястото, където е открита скулптурата.

Лъвската глава ще бъде изложена в Регионалния исторически музей в Кърджали. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: