В Египет откриха древен град, процъфтявал преди 4000 години

Хиксосите са се кланяли на бог Сотех, отговарящ на египетския Сет (на илюстрацията) - бог на пустинята, бурите, хаоса и мрака. Изображение: Jeff Dahl (CC BY-SA 3.0)

Хиксосите са се кланяли на бог Сотех, отговарящ на египетския Сет (на илюстрацията) - бог на пустинята, бурите, хаоса и мрака. Изображение: Jeff Dahl (CC BY-SA 3.0)

В Северен Египет учени откриха древен град от епохата на Средното царство, процъфтявал приблизително преди около 4000 години. Археолозите са се натъкнали на останките от поселището при разкопки в губернаторство Калюбия.

Градът датира приблизително от 2000-1700 г. пр.н.е. и е включвал жилищна зона – запазили са се части от сгради и дворци, а също и некропол с изсечени от камъни гробници.

Навремето градът е бил заграден от крепостна стена с височина 4 метра, част от която е била от печен кирпич и също е достигнала до наши дни. Археолозите са открили голямо количество домашни съдове, лампи, както и различни амулети, сред които и скарабеи – един от символите на Древен Египет.

На места се е запазила мозайка от фаянсови плочки. По подобен начин са били украсявани подовете на дворците в периода на Новото царство – например при фараона Рамзес II.

Според историците в по-късата фаза на съществуването си градът е бил под властта на хиксосите – група племена дошли от Мала Азия, които са владели Долен Египет в средата на XVII в. пр.н.е. Доказателство за това са откритите развалини на храма на бог Сотех – отговарящ на египетския бог Сет – на когото са се прекланяли хиксосите. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: