В Израел откриха най-древното огнище в света – на 300 000 години

Стрелката указва мястото на древното огнище. Снимка: Weizmann Institute of Science

Стрелката указва мястото на древното огнище. Снимка: Weizmann Institute of Science

Израелски учени са открили може би най-древното редовно използвано огнище, в което хората са си приготвяли храна. То се намира в пещерата Кесем, разположена източно от Тел Авив в Израел.

Учените смятат, че най-ранните следи от употреба са отпреди 300 000 години.

Д-р Рут Шахак-Грос от екипа идентифицирала плътен слой от дървесна пепел в центъра на пещерата. Чрез инфрачервена спектроскопия Шахак-Грос и нейните колеги успели да открият следи от кости и почва в пепелта, които били обработени термично. Това било окончателното доказателство, че на мястото наистина е имало голямо огнище.

Учените предполагат, че човекът се е научил да използва огъня преди около един милион години, но досега възрастта на най-ранните неоспорими доказателства за това, че хората са палили огън, за да си приготвят храна, са отпреди 61 000 - 110 000 години (при водопада Каламбо в Замбия).

Разкопките в пещерата Кесем са започнали още през 2000 г. През 2010 г. тя става световно известна, след медиите отразяват неточно информация за това, че археолози са открили в нея най-древните фосили от представители на Хомо сапиенс.

Пещерата Кесем е уникална с това, че в продължение на хилядолетия е била напълно изолирана от външния свят. Заради продължителното й използване в древността с времето тя става негодна за обитаване, след което природните процеси на практика запечатват входа й. Открита е случайно в края на ХХ век при разширяване на преминаващ наблизо път. (Източник: БТА, Weizmann Institute of Science)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!