В пирамида откриха уникална скулптура на маите

Древният майски фриз. Снимка: F. Estrada-Belli

Древният майски фриз. Снимка: F. Estrada-Belli

Международна група археолози откри „смайваща“ стенна скулптура с непокътнати цветове в пирамида на маите в днешна Гватемала. 

Фризът, намерен при разкопки в пирамида на обекта на майския град Холмул, е дълъг около 9 метра и широк около 2 метра. 

„Това е едно от най-невероятните неща, които съм виждал“, заяви археологът Франсиско Естрада-Бели от „Археологически проект Холмул“. „Нивото на съхранение е чудесно, защото [фризът] е бил добре покрит с пръст преди да започнат да строят върху него“, обяснява той.

Фризът бил открит от едната страна на гробница в пирамида, която е построена от по-късните управници на града. Той е оцветен основно в червено, с детайли в синьо, жълто и зелено. Сцената, която е изобразена, показва трима мъже, носещи украшения на главата и седящи с кръстосани крака над главата на планински дух.

Според Естрада-Бели фризът най-вероятно пресъздава коронясването на нов управник около 590 г. „Не разполагахме с подробностите за церемониите по коронясването на нов крал, които имаме тук, до сега“, казва Естрада-Бели.

Откритието идва в момент, в който археолозите разкриват все повече детайли за епичната борба между двете главни кралства в античния майски свят – едното управлявано от Тикал в днешна Гватемала, а другото с център обекта Калакмул в Мексико. Династичните битки между тези градове и техните съюзници завършвали с жертвоприношения на губещите, по малки населени места като Холмул.

Повече снимки от откритието тук. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: