„Аномалия“ засегна космическа сонда дни преди историческа среща с Плутон

Сондата New Horizons лети към системата на Плутон от близо 9 години и половина. Илюстрация: НАСА

Сондата New Horizons лети към системата на Плутон от близо 9 години и половина. Илюстрация: НАСА

„Аномалия“ доведе до загуба на връзка с космическата сонда New Horizons дни преди историческото й прелитане покрай Плутон. За повече от час нямало комуникация между центъра за управление на НАСА и апаратът, който се намира на близо 4,9 милиарда километра от Земята.

След временното „затъмнение“ връзката била успешно възстановена, но все още се изяснява какво е естеството на въпросната аномалия. От информацията изпратена от сондата става ясно, че автопилотът е открил проблем и е прехвърлил контрола от главния на резервния компютър. 

„Автопилотът е поставил космическия апарат в „сигурен режим“ и е изпратил команда към резервния компютър да възстанови връзката със Земята“, заявиха учени от екипа на сондата. „След това New Horizons започна да предава данни, за да помогне на инженерите да установят какъв е проблема“, добавиха още те. 

Учените са сформирали „екип за разглеждане на аномалията“ и работят по план за връщане на сондата към оригиналния летателен план. Поради огромното разстояние обаче радиосигналите пътуват до сондата и обратно до Земята за цели 9 часа. Именно поради това от НАСА смятат, че работата по възстановяване на работата й може да отнеме няколко дни. През това време тя няма да може да събира научни данни.

New Horizons беше изстреляна към системата на планетата-джудже Плутон на 19 януари 2006 година. Понастоящем тя лети с близо 50 000 км/ч и се очаква да се доближи максимално до Плутон на 14 юли. Междувременно сондата вече направи някои много интригуващи снимки на мини-планетата, които показват интересни образувания на повърхността.

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: