Астрономи наблюдаваха хипер-звезда 1 милион пъти по-ярка от Слънцето

Хипер-звездата HR 5171 A и нейният изключително близък бинарен партньор. Изображение: ESO

Хипер-звездата HR 5171 A и нейният изключително близък бинарен партньор. Изображение: ESO

Използвайки телескопа VLT, група астрономи наблюдаваха хипер-звездата HR 5171 A в съзвездието Кентавър и определиха нейните внушителни размери. Оказва се, че диаметърът на звездата е 1300 пъти по-голям от този на Слънцето, а яркостта й надхвърля слънчевата цели 1 милион пъти!  

Освен това  HR 5171 A е част от двойна система с друга звезда, която обикаля около нея толкова близо, че буквално се допира до нея.

Оливие Чесно от Обсерваторията на Лазурния бряг в Ница и нейните колеги установили, че звездата е с много по-внушителни размери от очакваното. По този показател тя се нарежда пред всички известни жълта звезда и е с 50% по-голяма от червения супер-гигант Бетелгейзе. Тя влиза и в топ-10 на най-големите слънца, откривани някога

Според астрономите звездите от този тип са много редки – в Млечния път общият им брой е около дузина. HR 5171 A е сравнително далеч от Земята – на 12 000 светлинни години. Заради яркостта си обаче може да бъде наблюдавана в нощното небе дори и с невъоръжено око.

Учените останали искрено изненадани, когато открили втора звезда, обикаляща на много малка дистанция около HR 5171 A.

„Двете звезди са толкова близо, че се допират и цялата система прилича на гигантски фъстък“, казва Чесно.

По-малкото слънце-компаньон обикаля около гиганта за 1300 дни, а повърхността му е нажежена до 5000 градуса по Целзий. Близостта на двете звезди ще повлияе на еволюцията на HR 5171 A, защото нейният партньор постепенно притегля горните й слоеве към себе си. (Източник: ESO, БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: