Астрономи наблюдаваха „цунами“ на повърхността на Слънцето

Изхвърляне на коронална маса от Слънцето, заснето от Обсерваторията на слънчевата динамика на 16 април 2012г. Снимка: NASA/SDO/AIA

Изхвърляне на коронална маса от Слънцето, заснето от Обсерваторията на слънчевата динамика на 16 април 2012г. Снимка: NASA/SDO/AIA

Два спътника наблюдаваха как по повърхността на Слънцето се разпространява „цунами“, след събитие известно като изхвърляне на коронална маса.

Тези вълни от засилено магнитно поле и горещ йонизиран газ са се движили по повърхността на Слънцето със скорост около 400 км/сек. Анализ на явлението позволи да бъде измерено полето в „тихи“ и незасегнати от него райони на нашето светило.

Благодарение на данните от „Хинод“ – единия от спътниците – учените може да разрешат и 70-годишната загадка защо короната на Слънцето е толкова по-гореща от повърхността му.

Японският спътник „Хинод“ изследва Слънцето от 2006 г. През 2010 г. към него на околоземна орбита се присъедини и Обсерваторията на слънчевата динамика на НАСА.

И двата спътника изследват ултравиолетовата светлина, излъчвана от Слънцето – част от светлинния спектър, недостъпна за човешкото око, но даваща информация както за химическия състав, така и за екстремните условия на повърхността на звездата и в близост до нея.

Обсерваторията на слънчевата динамика е успяла да улови ултравиолетовата светлина, излъчена при разпространяването на вълната. Така е изчислена скоростта и температурата й – над 1 милион градуса. В същото време „Хинод“ е връщал карта с висока резолюция на плътността на слънчевата повърхност на всеки 45 секунди.

С данните от двата апарата екипът е определил магнитното поле на „тихата корона“ – нещо, което е много трудно, когато Слънцето е спокойно. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: