Астрономи откриха най-голямата черна дупка

Галактиката NGC 1277, в чийто център е открита черната дупка с маса 17 милиарда слънчеви маси, се намира на 220 милиона светлинни години от Земята. Снимка: NASA/ESA/Andrew C. Fabian

Галактиката NGC 1277, в чийто център е открита черната дупка с маса 17 милиарда слънчеви маси, се намира на 220 милиона светлинни години от Земята. Снимка: NASA/ESA/Andrew C. Fabian

Астрономи считат, че са открили най-голямата черна дупка, наблюдавана досега, чиято маса е 17 милиарда пъти по-голяма от тази на нашето Слънце, съобщи АФП.

Този космически обект е толкова колосален, че сам по себе си представлява 14 на сто от общата маса на галактиката обозначена като NGC 1277, в която е открит. Обикновено съотношението не надвишава 0,1 на сто и това би могло да наложи преразгледане на теорията за формирането на галактиките.

NGC 1277 се намира на 220 милиона светлинни години от нашата планета и е десет пъти по-малка от Млечния път. За сметка на това обаче диметъра на черната дупка в сърцето й е с колосални размери – той е 11 пъти по-широк от орбитата на планетата Нептун около Слънцето.

„Това наистина е една необичайна галактика, коментира съавторът на изследването Карл Гебхард от Тексаския университет в Остин. Тя почти изцяло е доминирана от тази черна дупка, която може да се счита за първия космически обект от един нов клас – галактическите черни дупки“.

Но черната дупка в NGC 1277 си има достоен конкурент. През 2011 година бе открита черна дупка, с маса между 6 и 37 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето. Но тя и до ден днешен не е точно изчислена. Така че новооткритият обект в краен случай може да попадне на втора позиция в класацията.

Според специалистите от института „Макс Планк“ в Германия, осъществили изследването, галактиката, подслонила чудовищната черна дупка, се е зародила преди 8 милиарда години и не се е променила много от тогава.  (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: