Астрономи откриха нов вид пулсиращи звезди

Новият клас звезди са открити в купа NGC 3766 (кликни за по-голяма версия). Снимка: ESO

Новият клас звезди са открити в купа NGC 3766 (кликни за по-голяма версия). Снимка: ESO

Интригуващ звезден куп на разстояние 7000 светлинни години от Земята се превърна в причина за създаването на нов клас звезди с „пулсираща“ яркост. 

Астрономите от ESO (European Southern Observatory) направили откритието благодарение на неуморно измерване на яркостта на 3000 звезди в купа NGC 3766 в течение на 7 години. 

В NGC 3766 екипът на Нами Мовлави открил група от 36 звезди, които променят блясъка си с около 0,1 процент, като вариациите настъпват в периоди от 2 до 20 часа.

Въпросният нов тип звезди все още не е получил научно название. Те са малко по-горещи и по-ярки от Слънцето и са възникнали преди около 20 милиона години.

„Съществуването на нов клас променливи звезди е предизвикателство за астрофизиците“, увери Софи Сезен от екипа. „Според сегашните теоретични модели светлината им не би следвало да се променя периодично въобще. Затова усилията ни понастоящем са фокусирани върху това да открием повече за поведението на този странен нов тип звезди.“

Причините за вариациите са неизвестни, но астрономите забелязали, че някои от звездите се отличават с бърза ротация. Те се въртят около оста си със скорост, съответстваща на над половината от критичната – това е скоростта, при която звездите стават нестабилни и започват да изхвърлят материя в космоса.

„В тези условия бързата ротация ще има важни последствия върху вътрешните свойства на звездите, но все още не можем да създадем добър модел на вариациите в яркостта им“, поясни Мовлави.

Резултатите от изследването са публикувани в Astronomy & Astrophysics. (Източник: БТА, ESO)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: