Астрономи откриха шест галактики-медузи

Три галактики-медузи, уловени от телескопа "Хъбъл". Изображения: NASA, ESA, Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Три галактики-медузи, уловени от телескопа "Хъбъл". Изображения: NASA, ESA, Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

При изучаване на снимки, направени с телескопа „Хъбъл“, американски астрономи са открили шест галактики-медузи.

Учените предполагат, че при присъединяването си към галактични купове спиралните галактики придобиват тази необичайна форма, преди да се превърнат в елиптични галактики. 

Според тази логика Млечният път е запазил спираловидната си форма, защото се намира в сравнителна изолация. Но в куповете мощната гравитация сближава галактиките и това значително променя средата, в която пребивават. Пространството между тях е изпълнено с тъмна материя и нагорещен газ и при привличането на нова галактика тя претърпява метаморфоза. 

Под влияние на горещия междугалактичен газ от новопристигналата галактика се отделят дълги шлейфове от студен газ, в които активно започват да се образуват нови звезди. Тъй като тези влакна наподобяват на пипала, които се носят в пространството зад галактиката, тя заприличва на медуза.

Харалд Ебелинг от Хавайския университет и неговите колеги „уловили“ първата си галактика-медуза през 2005 година. В рамките на новото изследване те открили шест нови екземпляра, изучавайки снимки направени с телескопа „Хъбъл“. Предполага се, че галактики-медузи трудно се откриват, защото тази фаза от съществуването им приключва сравнително бързо.

В резултат на търсенето на подобни обекти, ние получихме впечатляващи примери за галактики-медузи в процеса на трансформация, предизвикана от сблъсък при висока скорост с горещ газ в куповете, отбелязват учените. За публикацията си те подбрали само най-ярките примери за галактики-медузи.  (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!