Астрономи откриха слънчева система с цели 7 планети

Илюстрация: ESO/M. Kornmesser (CC BY 3.0)

Илюстрация: ESO/M. Kornmesser (CC BY 3.0)

Астрономи смятат, че са идентифицирали една от най-богатите планетни системи, включваща цели 7 планети. Откритието на седма планета около звездата-джудже KIC 11442793 вероятно ще постави рекорд.

В известна степен системата прилича на нашата, но всичките седем планети обикалят много по-близо до звездата си, която е на 2500 светлинни години от Земята. „Пренаселената“ система е описана в две статии, публикувани в Arxiv.org.

Едната група, направила откритието, е използвала сайта Planet Hunters (Ловци на планети). Той е създаден, за да даде възможност на аматьори да изследват данните от космическия телескоп „Кеплер“, чиято задача беше да открива далечни светове. Телескопът регистрира наличието на планета по затъмняващия ефект, който тя оказва при преминаването пред звездата си.

Новооткритата планета е пета по отдалеченост от звездата и обикаля около нея за 125 дена. Радиусът й е 2,8 пъти колкото този на Земята и с него тя става член на разнородно „семейство“ от две планети с размери близки до земния, три супер-земи и две по-големи тела.

„Всъщност [системата] прилича на Слънчевата по това, че всички малки планети са във вътрешната част, а големите – във външната. А ние не винаги откривате това“, казва съавторът на едната от публикациите Робърт Симпсън.

Макар и да има прилики със Слънчевата система, всички седем планети около KIC 11442793 са много близо до нея – те се вписват в разстоянието Земя-Слънце. В системата е доста пренаселено, но симулациите показват, че тя е стабилна.

Друга звезда, изследвана от астрономите – HD 10180 – може да има седем или дори девет планети. Седем планети вероятно има и звездата GJ 887C. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: