Астрономи вероятно са открили първата луна около далечна планета

Илюстрация: NASA

Илюстрация: NASA

Американски астрономи вероятно са открили първата известна екзолуна, използвайки няколко наземни телескопа.

Специалистите отдавна предполагат, че съществуват луни около планети извън Слънчевата система,  но досега не бяха попадали на такава. „Това е първият сериозен кандидат от всички познати ми изследвания“, каза астрономът Дейвид Кипинг от Харвардския университет.

За разлика от луните във филмите „Аватар“ и Завръщането на джедаите“, както и от тези в Слънчевата система, планетата и нейната луна сякаш се реят в космоса далече от каквато и да било звезда.

Двата новооткрити обекта са регистрирани по необичаен метод. Повечето от 1000-та известни екзопланети са открити благодарение на миниатюрните затъмнения, които причиняват при преминаването си пред своите слънца.

Малък брой обаче са засечени благодарение на ефекта на гравитационната микролеща. В този случай, когато светлината от далечна звезда премине покрай масивно космическо тяло, тя се „огъва“ в резултат от неговата гравитация и телескопите могат да засекат това. От там идва и името, защото лъчите сякаш се пречупват от невидима лупа по пътя си към нас.

Дейвид Бенет от университета Нотр Дам, Индиана, и колегите му наблюдавали този феномен през 2011 г. Първо те видели светлината на далечна звезда да се увеличава 70 пъти, а час по-късно яркостта отново се увеличила, но в много по-малка степен. Това подсказало, че пред звездата първо е преминал голям обект, а след това по-малък.

Учените обаче все още не са напълно сигурни, че в случая става въпрос за планета и нейната луна. Съществува и втори сценарий, според който телескопите са уловили много по-далечна звезда – или планета гигант – около която обикаля планета с масата на Нептун.

Ако все пак по-нататъшните наблюдения покажат, че става въпрос за екзопланета и екзолуна, те би следвало да са сравнително близо до нас – на 1800 светлинни години. Планетата е с маса четири пъти по-голяма от масата на Юпитер, а нейният сателит тежи наполовина колкото Земята. Разстоянието между двете би следвало да е огромно – 20 милиона километра. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: