Чандра откри най-големия галактичен куп

Най-големия галактичен куп в ранната вселена беше открит от изследователи използващи рентгеновата обсерватория Чандра и ACT (Atacama Cosmology Telescope) в Чили. Обектът беше кръстен El Gordo (което на испански значи „големия” или „дебелия”) в знак на признание към чилийската страна в изследването.

Купът от галактики е разположен на над 7 милиарда светлинни години разстояние от Земята, което означава, че светлината излъчена от него е пътувала всичките тези години преди да достигне до нас и че това, което в момента се вижда през телескопа всъщност се е случило преди 7 милиарда години.

„Това е най-масивния, най-горещия и излъчващ най-много рентгенови лъчи куп от всички известни ни купове намиращи се на тази или на по-голяма дистанция” казва Фелипе Менантеау от университета Рутгерс в Ню Брънзуик, Ню Джърси, ръководил проучването.

Информация събрана от Чандра и VLT (Very Large Telescope) – 8-метров телескоп в Чили – показва, че El Gordo всъщност е място, в което два купа галактики се сблъскват един с друг със скорост от порядъка на няколко милиона километра в час. По тази черта, както и по други El Gordo много наподобява друг добре известен на учените обект, чийто име е Bullet Cluster (Куп Куршум) разположен около 4 милиарда светлинни години по-близо до Земята.

Както в случая с Bullet Cluster, така и при El Gordo, горещият газ се е забавил от сблъсъка, за разлика от тъмната материя.

Галактичните купове са най-големите структури в наблюдаемата вселена, които се държат изцяло от силата на гравитацията и се състоят от по-малки купове от галактики. Тъй като формирането им зависи от концентрацията на тъмна материя и тъмната енергия, купове като „El Gordo” могат да бъдат използвани за изучаването на тези все още загадъчни за науката феномени.

Тъмната материя е материал за чието съществуване учените съдят единствено по гравитационното му взаимодействие с останалата материя, тъй като не поглъща и не излъчва светлина, която да може да бъде детектирана. Тъмната енергия от своя страна, е хипотетична форма на енергия, която изпълва цялото пространство и е отговорна за все по-бързите темпове, с които се разширява Вселената.

Източник: НАСА

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: