Червени небеса на странно космическо тяло

Небесата на странното джудже ULAS J222711-004547 са червени. Илюстрация: Neil J Cook, Centre for Astrophysics Research, University of Hertfordshire

Небесата на странното джудже ULAS J222711-004547 са червени. Илюстрация: Neil J Cook, Centre for Astrophysics Research, University of Hertfordshire

Британски астрономи оповестиха, че са открили странно кафяво джудже с необичайно червени небеса.

Кафявите джуджета са обекти, които са на линията между звездите и планетите като Юпитер – те са прекалено големи, за да бъдат смятани за планети, и същевременно не разполагат с достатъчно материал, за да запалят ядрения огън в недрата си и да се превърнат в истински слънца. Именно това е и причината често да бъдат наричани „неуспяли звезди“.

Сега откритото кафяво джудже, означено като ULAS J222711-004547, привлякло вниманието на астрономите от университета в Хартфордшир заради необичайния си червен вид в сравнение с „нормалните“ кафяви джуджета. По-задълбочените наблюдения с телескопа VLT в Чили показали, че причината за този необичаен цвят е наличието на много плътен слой облаци в горната част на атмосферата на космическото тяло.

„Това не са от типа облаци, които сме свикнали да виждаме на Земята“, казва ръководителят на изследването Федерико Мароко. „Плътните облаци над това кафяво джудже са съставени главно от минерален прах, като енстатит и корундум“, обяснява Мароко.

В атмосферите на газовите гиганти в Слънчевата система Юпитер и Сатурн има различни слоеве облаци от амоняк, водороден сулфид и водни пари. Атмосферата на червеникавото кафяво джудже обаче е по-гореща, а в състава й има водни пари, метан и вероятно малко количество амоняк. Най-голямо е количеството обаче на фините частици на минералите. Именно те са в основата на червения цвят на необичайния космически обект. (Източник: БТА, University of Hertfordshire)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!