Четвърто мощно изригване на Слънцето за седмица (ВИДЕО)

Изригването X2.3, регистрирано на 29 октомври. Снимка: SDO/NASA

Изригването X2.3, регистрирано на 29 октомври. Снимка: SDO/NASA

Само в рамките на една седмица на Слънцето е регистрирано четвърто мощно изригване. То бе наблюдавано във вторник в 12:54 GMT по данни на руския Институт за приложна геофизика.

Изригването принадлежи към тези с най-голяма мощност и е от клас X2.3 (за класовете по-долу). Негов източник е активната област (група слънчеви петна) 1875. Районът се намира в западния край на слънчевия диск и скоро ще се измести към невидимата за наблюдение от Земята страна.

Изригването не се смята за геоефективно, тоест за такова, при което изхвърлената плазма може да достигне Земята и да предизвика магнитни бури. Възможно е обаче да доведе до рязък сков в потока излъчени протони, отбелязват специалистите.

Според наблюденията от космическата обсерватория „Тесис“ слънчеви изригвания могат да се очакват през ноември – на 10-и и 11-и. На 25 октомври имаше две изригвания от клас Х в друга активна област – 1882 – а на 28 октомври беше регистрирано още едно от клас X1.0. През въпросния период бяха наблюдавани и цяла серия слънчеви изхвърляния със средна сила. Те също не предизвикаха магнитни бури.

Спрямо мощността на излъчената рентгенова радиация слънчевите изригвания се групират в 5 класа: A, B, C, М и X. Клас A е най-ниският, а във всеки клас скалата върви линейно от 1 до 9.x (освен клас X), така че изригване със сила X2 e два пъти по-мощно от X1. Регистрирани са слънчеви изригвания със сила поне до X28.

Ето и видео компилация на НАСА със силните изригвания до 28 октомври:

(Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: