ESA ще участва в създаването на космическия кораб „Орион“

Художествена концепция за обслужващия модул на "Орион" (кликни за по-голяма версия). Изображение: NASA

Художествена концепция за обслужващия модул на "Орион" (кликни за по-голяма версия). Изображение: NASA

Европейската Космическа Агенция (ESA) ще участва в създаването на многофункционалния пилотиран космически кораб на НАСА „Орион“. С него САЩ планират да заменят излезлите от употреба совалки и да изпратят астронавти на Марс след 20 години, предаде ИТАР-ТАСС.

Споразумението между НАСА и ЕКА предвижда разработката на служебен модул за „Орион“ на базата на европейския товарен кораб, използван по програмата Международна космическа станция (МКС).

В служебния модул ще са разположени системите за захранването и задвижване на „Орион“. Той ще е натоварен и с изпълняването на основни за оцеляването на екипажа функции като контрол на температурата и подаване на въздух и вода.

Служебният модул ще е скачен с кабината за екипажа до завръщането на астронавтите на Земята. В бъдеще „Орион“ ще се използва при най-сложните пилотирани полети, включително до астероиди и до Червената планета.

ЕКА трябва да построи служебния модул за „Орион“ до 2017 година. За тогава е насрочен първият старт с новия тежък носител SLS, разработван от компанията „Боинг“. След 4 години е предвидено изпитанието на кораба с екипаж на борда.

Първият пробен полет на „Орион“ трябва да бъде извършен през 2014 г. с ракетата „Делта-4″. По време на полета “Орион“ ще се отдалечи от Земята на около 6000 км – 15 пъти повече от разстоянието до МКС.

При завръщането си ще навлезе в плътните слоеве на атмосферата със скорост почти 32 000 км в час, а температурата на която ще е изложен ще надхвърли 1000 градуса по Целзий. Подобно нещо не е правено от нито един пилотиран космически кораб от времето на полета на астронавти до Луната с „Аполо“. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,