ESA събира идеи за защита от астероиди

Дизайн на сондата за мисията Asteroid Impact Monitor - Наблюдател на Сблъсък с Астероид. Изображение: ESA

Дизайн на сондата за мисията Asteroid Impact Monitor - Наблюдател на Сблъсък с Астероид. Изображение: ESA

Европейската космическа агенция (ESA) обяви, че започва да събира научни предложения, свързани с проекта „AIDA“, които засягат решаването на проблема с потенциално опасните астероиди, съобщи на сайта си агенцията.

Проектът „AIDA“ (Asteroid Impact and Deflection – Сблъсък с Астероид и Отклоняване) се състои от две самостоятелни мисии.

В рамките на първата от тях се предлага да бъде създаден космически апарат, който да се сблъска с едно от телата, съставляващи бинарна двойка астероиди. Тази мисия се разработва от европейците съвместно със сътрудници на американската Лаборатория за приложна физика към университета „Джон Хопкинс“.

В рамките на втората мисия (Asteroid Impact Monitor – Наблюдател на Сблъсък с Астероид) се планира създаването на сонда, чиято задача ще бъде да води наблюдение на бинарните астероиди преди и след сблъсъка. Сблъсъкът трябва да промени скоростта на въртене на небесните тела едно около друго. С измерването на тази промяна е натоварен апаратът AIM.

Ръководителите на проекта се надяват, че привличането на изследователи от различни университети ще помогне по-бързо да бъде получена работеща технология по целенасочена промяна на траекторията на потенциално опасните небесни тела. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,