Гигантска планета се ражда на 335 св. години от Земята, сочи изследване

Художествена концепция за протопланетата около HD 100546. Изображение: ESO

Художествена концепция за протопланетата около HD 100546. Изображение: ESO

Международен екип от учени най-вероятно е направил първото директно наблюдение на формирането на планета в плътен слой от прах и газ около звезда, съобщиха от Европейската Южна Обсерватория (ЕSO).

Изследователите проучвали диска около младата звезда HD 100546, която е в сравнително близко съседство със Слънцето и отстои на около 335 светлинни години от него. Учените били изненадани от индикациите за формирането на планета с размерите на Юпитер в плътната материя обкръжаваща небесното тяло.

„До сега образуването на планети беше преди всичко обект на компютърните симулации“, казва Саша Кванц, ръководеща екипа. „Ако откритието ни наистина е формираща се планета, тогава за първи път учените ще имат възможност да изследват емпирично този процес и взаимодействието на образуващата се планета със средата, в която се ражда, на много ранен етап“, обяснява тя.

HD 100546 е добре изследван обект и вече има предположения, че планета-гигант орбитира около звездата на разстояние шест пъти това между Земята и Слънцето. Новооткритият кандидат за планета се намира във външната част на системата, около десет пъти по-далеч.

Потенциалното откритие е направено благодарение на инструмента с адаптивна оптика NACO на телескопа на ESO VLT (абревиатура на Много Голям Телескоп на английски). 

Според съвременните теории планетите се образуват от газ и прах, останали след формирането на централната им звезда. Астрономите са открили няколко особености в новото изображение на диска около HD 100546, които подкрепят тази хипотеза. Има и индикации, че обкръжението на протопланетата се загрява от процеса на формиране. (Източник: European Southern Observatory)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!