„Хъбъл“ откри море от галактики на огромна дистанция

Галактики в ранната Вселена отпреди 13,2  милиарда години, заснети от "Хъбъл". Снимки: NASA, ESA, and B. Siana and A. Alavi (University of California, Riverside)

Галактики в ранната Вселена отпреди 13,2 милиарда години, заснети от "Хъбъл". Снимки: NASA, ESA, and B. Siana and A. Alavi (University of California, Riverside)

Космическият телескоп „Хъбъл“ надникна в хаотичната Вселената отпреди 13,2 милиарда години и откри море от малки, яркосини и пълни с новозараждащи се звезди галактики.

На новите снимки, разпространени от НАСА, могат да се видят галактики, които светят 20 пъти по-слабо, отколкото е било възможно да се заснеме преди настоящата фотосесия. Изображенията са част от нова кампания, в която се цели 23-годишния телескоп да надникне много по-надълбоко в космоса.

Постижението е възможно благодарение на ефекта на гравитационната леща. При този феномен светлината от далечен обект се отклонява от гравитацията на масивно тяло или група от тела по подобие на пречупването на светлината в леща. Така в космоса от само себе си се заражда телескоп, който позволява на учените да виждат още по-надалеч в космоса.

В случая ролята на масивната съвкупност от обекти се изпълнява от галактичния куп Abell 1689. Тази „космическа лупа“ позволява да видим множество галактики както са изглеждали скоро след зараждането на Вселената.

„Представете си, че се връщате в миналото до време 500 милиона години след Големия взрив и оглеждате небето“, казва Гарт Илингуърт от Университета на Калифорния в Санта Круз. „Галактиките са по-близо и са по-малки. Те са ярко сини и са навсякъде… Най-вероятно са мехуроподобни, малки и въобще не приличат на Млечния път“, обяснява Илингуърт.

Учените смятат, че повечето галактики по това време са били 1000 пъти по-малки от Млечния път. Сред новооткритите галактики обаче астрономите забелязали и няколко по-ярки и големи екземпляра.

На първите снимки от „Хъбъл“ се виждали близо 3000 галактики. Учените все още се опитват да отсеят древните от тези, които са възникнали по-скоро. (Източник: БТА, Space Telescope Science Institute)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!