„Хъбъл“ разкри зараждането на Млечния път

Астрономи от НАСА използваха космическия телескоп „Хъбъл“, за да покажат как вероятно е изглеждала нашата галактика по време на своето формиране.

Учените смятат, че ранният Млечен път е изглеждал така. Илюстрация: НАСА

Учените смятат, че ранният Млечен път е изглеждал така. Илюстрация: НАСА

Те изследвали еволюцията на 400 галактики, сходни с Млечния път, но с възрасти вариращи в диапазон от 11 милиарда години.

Смята се, че нашата галактика е започнала съществуванието си като бледо син обект с ниска маса, който съдържал много газ. „За пръв път имаме директни наблюдения за това как е изглеждал Млечният път в миналото“, заяви един от авторите на изследването Питер ван Докум от Йейлския университет.

„Разбира се, не можем да видим нашата галактика в тези далечни времена. Подбрахме галактики на милиарди светлинни години, които с еволюцията си ще се превърнат в галактики като Млечния път“, обяснява ван Докум.

Илюстрация на Млечния път сега (отгоре) и във времето, когато се е формирал (отдолу). Автор: НАСА/ESA

Илюстрация на Млечния път сега (отгоре) и във времето, когато се е формирал (отдолу). Автор: НАСА/ESA

Учените установили, че галактиката ни най-вероятно е представлявала плосък диск с издутина в центъра, който с времето се трансформирал в магическата спирала, която познаваме днес. Земята и Слънцето били в диска, а в издутината си „съжителствали“ по-стари звезди и супер-масивна черна дупка, чиито размери нараствали заедно с тези на галактиката.

Раждането на звезди достигнало своя пик, когато Вселената била на около 4 милиарда години. Тогава Млечният път и сходните на нея галактики формирали по 15 звезди годишно. За сравнение днес в Млечния път се ражда една-единствена звезда за същото време.

„Тези проучвания на дълбокия космос ни позволяват да видим по-малките галактики“, отбелязва Джоел Лея от екипа астрономи.

„При предишни наблюдения бяха достъпни единствено най-ярките галактики в далечното минало, докато сега е възможно да видим техните по-“нормални“ посестрими. „Хъбъл“ ни запознава с формата и цветовете на тези спирални галактики, както и с разстоянието, на което се намират от Земята. Сега можем също да измерим темповете на нарастване на всяка част от галактиките, а това е трудно осъществимо с наземни телескопи“, казва Лея. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: