И двата апарати GRAIL на НАСА са на лунна орбита

Учени работят над двойката апарати Grail

Учени работят над двойката апарати Grail

Втория от двата апарата GRAIL на НАСА успешно е извършил планираното включване на главния си двигател и понастоящем се намира на лунна орбита. Апаратите GRAIL-A и GRAIL-B ще дадат възможност на учените да изследват естествения спътник на Земята както никога до сега.

По време на мисията двата апарата ще излъчват радио-сигнали, чрез които ще определят разстоянието помежду си с изключителна прецизност. При прелитане над зони с по-силна и по-слаба гравитация, причинена от видими маркери като планини, кратери, както и маса скрита под лунната повърхност, разстоянието между тях ще се изменя.

Учените ще използват тази информация за да изготвят карта на гравитационното поле на Луната с висока резолюция. Картата ще позволи на учените да разберат какво се случва под повърхността на естествения спътник на Земята, а това от своя страна ще хвърли повече светлина върху това как Земята и нейните съседи с твърда повърхност от Слънчевата система са се превърнали в разнообразните светове, които наблюдаваме днес.

В началото на научната фаза на програмата през март 2012 г. двата GRAIL апарата ще бъдат в почти полярна и почти кръгова орбита с височина 55 километра над лунната повърхност. През идните седмици, екипът отговарящ за контрола на GRAIL ще извърши редица включвания, посредством които орбиталния период на двата апарата – понастоящем 11.5 часа – ще бъде сведен до малко под 2 часа.

Всеки от двата апарата GRAIL е снабден с малка камера с образователна цел, наречена MoonKAM (съкращение от началните инициали на английски на „Знание за Луната придобито от ученици в основно училище”). Програмата  MoonKAM се ръководи от екипа на Сали Райд, първата американска жена в космоса и група студенти от калифорнийския университет в Сан Диего. Хиляди деца от 5-ти до 8-и клас ще участват в подбора на зони за изследване на лунната повърхност, изпращайки своите желания до екипа на MoonKAM. Снимки на избраните зони ще бъдат снемани от GRAIL и изпращани на учениците.

Ученически конкурс започнал през октомври 2011 г. ще избере нови имена на двата апарата GRAIL. Те ще бъдат обявени през януари 2012 г.

Източник: НАСА

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: , ,