И ти можеш да пуснеш балон в стратосферата!

Лаурън Рохас, 13-годишно момиче от Калифорния, пусна балон, направен от нея, който стигна чак до 28.5 км над Земята. Балонът транспортираше котка-играчка (котонавт) и издръжливи камери, които да заснемат цялото пътешествие. Ето записът от полета на котонавта:

В най-високата точка на полета балонът, който поради ниското атмосферно налягане вече е 53 пъти по-голям отколкото в началото, се спуква по много красив начин. В резултат котонавтът се прибира вкъщи, приземявайки се в горичка на 76км от мястото, от което е пуснат. Намерен е с помощта на GPS сигнала от устройство, закачено на него.

Лаурън Рохас участваше в научен проект за деца, в който се целеше те да научат повече за иновациите, работата в екип и откритията. Използвала е съвети и материали от High Altitude Science (Височинна наука) – инициатива, започната от Джоузеф Мейдел (НАСА) през 2011 г.

High Altitude Science разработва комплекти и хардуер, които могат да бъдат пускани на големи височини безопасно и надеждно. Освен, че предлагат тези продукти, дават съвети и за хора, които искат да изработят всичко сами. Съветите включват и важни мерки за безопасност, свързани с изчисляването на това къде е възможно да падне обектът на края на своята „мисия” и с начините, по които да бъдат предупредени самолетите за „летящия обект” минаваш през въздушните магистрали. В САЩ, например, такова предупреждение се дава един ден преди пускането на балона.

Според г-н Мейдел инициативата е начин красотата на Земята да бъде усетена от повече хора.

Ето линк към High Altitude Science за тези, които се вдъхновиха да пускат балони.

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,