Изключително необичаен астероид, с пръстени като Сатурн, изуми астрономите

Астрономи останаха изумени от откритието на пръстенова система около далечен астероид, наречен Чарикло.

Така вероятно изглежда гледката към пръстените от повърхността на астероида. Изображение: ESO/L. Calçada/Nick Risinger

Така вероятно изглежда гледката към пръстените от повърхността на астероида. Изображение: ESO/L. Calçada/Nick Risinger

Това е първият случай, в който красивото явление, познато ни от гигантските планети, като Сатурн, се наблюдава около подобно тяло. И може би не е съвсем случайно, защото астероидът Чарикло се намира на повече от 1 милиард километра от Земята и обикаля около Слънцето на орбита между Уран и Сатурн.

На 3 юни миналата година учени, разпръснати на 7 различни локации по земното кълбо, наблюдавали как космическото тяло преминава пред далечна звезда. Те се надявали, че при затъмнението на звездата, което ще причини астероидът, ще могат да научат повече за неговата форма и размер.

Чарикло. Изображение: ESO/L. Calçada/M. Kornmesser/Nick Risinger

Чарикло. Изображение: ESO/L. Calçada/M. Kornmesser/Nick Risinger

Късметът обаче се усмихнал на астрономите, защото те успели да забележат два плътни пръстена около Чарикло. 

„Не търсехме пръстени и не смятахме, че малки тела като Чарикло въобще имат такива“, казва Фелипе Брага-Рибас от Националната обсерватория в Рио де Жанейро. „Откритието беше истинска изненада“, допълва той.

Вътрешният пръстен на астероида е широк около 7 километра, а външният – 3 километра. Двете образувания са разделени от пролука от 9 километра. Но това не е всичко.

„Вероятно Чарикло има поне една малка луна, която чака да бъде открита“, казва Брага-Рибас.

„Беше наистина невероятно да установим, че сме способни не само да открием пръстенова система, но и да видим, че се състои от два ясно разграничени пръстена“, казва Уфе Йоргенсен от екипа.

Произходът на пръстените на Чарикло е неясен, но учените предполагат, че са се формирали след сблъсък на астероида с друго тяло. Изхвърлените при сблъсъка частици образували красивия феномен. (Източник: European Southern Observatory, Ройтерс)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: