Изследваха най-студеното място във Вселената

Изображението на най-студения обект във Вселената, получено с ALMA (в червено), е насложено върху това от телескопа "Хъбъл" (в синьо). Снимка: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF, NASA/Hubble, Raghvendra Sahai

Изображението на най-студения обект във Вселената, получено с ALMA (в червено), е насложено върху това от телескопа "Хъбъл" (в синьо). Снимка: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF, NASA/Hubble, Raghvendra Sahai

Астрономи оповестиха, че са използвали мрежата от радиотелескопи ALMA в Чили, за да изследват най-студеното място във Вселената - мъглявината Бумеранг.

Въпросната мъглявина е по-студена дори от температурата характерна за космическото пространство, която е резултат от енергията излъчена при Големия взрив. Тази енергия се нарича космически микровълнов фон и като ехо от титаничната експлозия поставила началото на всичко.

Поради разширението на Вселената температурата на космоса постепенно спада и в момента се оценява на 2,725 Келвина или -270,425 градуса Целзий, което е малко над абсолютната нула от −273,15 градуса. Учените оценяват, че температурата на мъглявината Бумеранг е 1 Келвин или -272,15 градуса по Целзий.

Астрономите от екипа споделиха, че телескопът ALMA е позволил да се хвърли нова светлина върху необичайната мъглявина, да се научи повече за нейните свойства и да се определи по-точно формата й.

„Този ултра-студен обект е изключително интригуващ и ние научаваме много повече за истинската му природа с ALMA“, заяви ръководителят на изследването Рагвендра Сахай от Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА в Пасадена. 

Във видимия диапазон мъглявината Бумеранг изглежда като изкривена папионка (бледата структура в синьо), но според учените формата е по-скоро резултат от игра на светлината. Всъщност привидната космическа папионка е много по-широка структура, която бързо се разширява в космоса. Това именно е откритието на ALMA – на снимката червеният образ е изображението получено с радиотелескопа.

Бумеранг е разположена на 5000 светлинни години от нас и е ранен етап на формиране на т.нар. планетарна мъглявина. Противно на името си тези мъглявини не водят до образуване на планети и са по-скоро крайната фаза в живота на една звезда.

Звездата на Бумеранг изхвърля активно газ, който се разширява и това е причина за неговото охлаждане. На този принцип работят конвенционалните хладилници, които разширяват газ, за да създадат ниска температура. Резултатът в случая с въпросната мъглявина е космически фризер и най-студеното известно ни място във Вселената. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: