Извадиха 500-килограмово парче от Челябинския метеорит от езерото Чебаркул

Водолази извадиха от езерото Чебаркул парче от Челябинския метеорит с тегло 570 кг и диаметър 1,5 м. Космическата скала се вряза в езерото на 15 февруари, като остави 6-метрова дупка в леда. Учените заявиха, че това е най-големият фрагмент от метеорита намерен до сега. Ето видео:

По време на операцията по изваждането водолазите са опаковали скалата в специално покритие. След това парчето е трябвало да бъде претеглено, но нещата се объркали. При повдигането на скалата с помощта на въжета тя се разпаднала на поне три части. След това и везната, използвана за измерването на теглото, се счупила, когато отчела 570 кг.

Д-р Каролин Смит от Природонаучния музей в Лондон потвърди, че находката наистина е метеорит, защото има специфики характерни за тези обекти, като кора от стопен материал например.

Сергей Замоздра, доцент в Челябинския държавен университет, заяви, че първоначалният оглед наистина е показал, че става въпрос за фрагмент от метеорита. „Това парче от метеорит най-вероятно е едно от топ 10-те най-големи, откривани някога“, отбеляза още Замоздра.

Отломката от метеорита ще бъде превозена до Челябинск и дадена за по-подробно изследване. 

На 15 февруари тази година метеорит с диаметър около 17 м и маса 10 000 тона навлезе в земната атмосфера и се разпадна експлозивно над Челябинска област. При инцидента бяха ранени над 1000 души, а 4700 сгради останаха без прозорци. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!