Кеплер откри 11 системи с 26 нови планети

Графика показваща откритите от Кеплер планетни системи. В зелено са показани новооткритите планети. Източник: НАСА

Графика показваща откритите от Кеплер планетни системи. В зелено са показани новооткритите планети. Източник: НАСА

Орбиталният телескоп на НАСА Кеплер откри 11 звездни системи, в които обикалят 26 нови планети. За сега още не може да се каже със сигурност кои от тях са с твърда повърхност като Земята и кои са с газова атмосфера.

С това откритие Кеплер почти удвоява броя регистрирани от него планети извън слънчевата система. Всички обикалят близко до своите звезди и значително варират по размер – от такива, които са 1,5 пъти радиуса на Земята до по големи от Юпитер гиганти. Няма планета, която да обикаля на разстояние по-голямо от това между Слънцето и Венера, а времето за  което се завъртат около звездите си е между 6 и 143 дена.

От новооткритите системи най-голям брой планети има Kepler-33, чиято звезда е по-стара и по-масивна от нашето слънце. Kepler-33 има 5 планети с размер между 1,5 и 5 пъти този на Земята. Орбитите и на петте ги отвеждат по-близо до звездата им отколкото е разстоянието до-най-близкия спътник на Слънцето – Меркурий.

Телескопът Кеплер следи яркостта на над 150 000 звезди за малките вариации, които се получават, когато планета премине пред някоя от тях, обикаляйки по своята орбита. Ефектът е същия, който се получава при слънчево затъмнение, само че в много по-отдалечен вариант. Това прави регистрирането на явлението възможно единствено с помощта на много мощен и прецизен инструмент като Кеплер.

„Преди мисията Кеплер ни бяха известни може би 500 планети в цялото небе” казва Дъг Хъджинс, работещ в научната програма на телескопа. „Сега само за две години, взирайки се в парченце небе не по-голямо от юмрука ви, Кеплер откри повече от 60 планети и повече от 2300 кандидат-планети. Това ни говори, че галактиката ни със сигурност е пълна с планети с всякакви размери и орбити”.

Източник: НАСА

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!