Кеплер откри най-малката позната планета около звезда като Слънцето

Художествена концепция за планетата Kepler-37b (кликни за по-голяма версия). Изображение: NASA/Ames/JPL-Caltech

Художествена концепция за планетата Kepler-37b (кликни за по-голяма версия). Изображение: NASA/Ames/JPL-Caltech

Учени използващи телескопа Кеплер откриха нова планетна система, която е дом на най-малката открита до момента планета около звезда като Слънцето.

Системата се нарича Kepler-37 и е разположена на 210 светлинни години от Земята в съзвездието Лира. Планетата Kepler-37b е с размер 1/3 от този на родната ни планета, което я прави малко по-голяма от Луната.

Откритието е вълнуващо, защото демонстрира възможностите на телескопа да открива сходни на Земята планети, въпреки малкия им – в космически мащаби – размер. Така например първите планети, открити с Кеплер в орбита около звезди като Слънцето, бяха газови гиганти. С напредването на технологиите обаче все по-малки и по-малки планети бяха открити и телескопа на NASA показа, че екзопланети с размерите на Земята са нещо обичайно в космоса.

Астрономите смятат, че Kepler-37b няма атмосфера и не може да поддържа живот такъв какъвто го познаваме. Тя почти със сигурност е скалиста по своя състав. Освен нея, в системата астрономите са открили и още две други планети, обозначени като Kepler-37c и Kepler-37d. Kepler-37c е малко по-малка от Венера, а Kepler-37d, която е с най-далечна орбита, е два пъти по-голяма от Земята.

Звездата, около която обикалят Kepler-37b и нейните спътници, принадлежи към същия клас като Слънцето, въпреки че е малко по-малка и по-студена. Всичките планети обикалят на дистанция по-малка от орбитата на Меркурии в нашата слънчева система, което означава, че са много горещи светове. (Източник: NASA)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!