Китайският луноход остави първи следи на Луната (ВИДЕО)

Луноходът "Нефритен заек" остави първи следи на Луната. Снимка: news.cn

Луноходът "Нефритен заек" остави първи следи на Луната. Снимка: news.cn

Китай стана третата страна в света след САЩ и СССР, която постигна меко кацане на космически апарат на Луната.

Китайският космически апарат „Чанъе-3″ с лунохода „Нефритен заек“ на борда успешно кацна на Луната. Апаратът се прилуни в кратера Залив на дъгата, а след това „Нефритен заек“ остави и първи следи в лунния прах. Вижте видео:

„Чанъе-3″ беше изстрелян с модифицирана ракета носител „Чанчжен – 3Б“ от космодрума Сичан в провинция Съчуан на 2 декември. Технологичното постижение бележи важен етап в амбициозната космическа програма на Китай, която се стреми да стане първата азиатска страна, изпратила човек на Луната. Това по всяка вероятност ще стане след 2025 г.

Последното меко прилуняване бе преди повече от 37 години със съветската мисия „Луна-24″, през август 1976 г.

„Нефритен заек“, който направи „първи крачки“ на спътника на Земята, е шестколесен всъдеход, натоварен с електронна апаратура и с общо тегло от около 120 кг. Като част от мисията, той ще извършва геоложки анализи и ще изпраща към Земята триизмерни кадри от Луната.

Роботът черпи енергия от слънчеви панели и се очаква да функционира в продължение на три месеца. Максималната скорост, с която ще се придвижва по повърхността на Луната, е 200 метра в час.

„Китайската лунна програма се развива в предвидените темпове, без прекъсвания“, посочи Изабел Сурбес-Верже, специалистка по китайската космическа програма към френския Национален център за научни изследвания. „Китай има приоритетната цел да покаже, че постепенно догонва първите космически държави и по този начин да си осигури място на първостепенен партньор в бъдещите международни сътрудничества“, отбеляза тя. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: