Кюриосити мина на резервен бордови компютър заради повреда

Художествена концепция за марсохода Кюриосити на Червената планета. Изображение: NASA/JPL-Caltech

Художествена концепция за марсохода Кюриосити на Червената планета. Изображение: NASA/JPL-Caltech

Наземният контрол на марсохода Кюриосити накара робота да превключи на резервен бордови компютър заради повреда в този, който е оперирал до сега.

Според очакванията целенасочената подмяна накара роувъра да премине в режим на минимална активност, известен като „безопасен режим“. През следващите дни наземният екип в NASA ще възстанови функциите на робота и ще се опита да определи причините за неизправността. Смята се, че проблемът е възникнал във флаш памет, свързана с изключения вече компютър.

„Превключихме компютрите за да преминем към базово състояние, от което да започнем да възстановяваме нормалната функционалност“, каза Ричард Кук от Лабораторията за реактивно задвижване (JPL) в NASA, мениджър на програмата отговорна за построяването и оперирането на марсохода. 

Като много други космически апарати Кюриосити е снабден с два главни компютъра подсигуряващи неговото функциониране в случай на повреда в единия от тях. Те са обозначени като Страна-А и Страна-Б и разполагат със самостоятелни резервни подсистеми.

В момента Кюриосити работи със Страна-Б, както направи и в част от полета между Земята и Марс. Преди кацането марсоходът е превключил на Страна-А и от тогава я е използвал до възникването на проблема.

За неизправността учените разбрали, когато се оказало, че Кюриосити не е преминал към обичайния си ежедневен „спящ“ режим. Диагностични процедури в тестова симулация на JPL показали, че причината най-вероятно е неизправна оперативна памет в Страна-А.

„Докато възстановяваме функционалността със Страна-Б, ние също така се опитваме да определим най-добрия начин да поправим Страна-А за да имаме работеща резерва „, обясни инженерката Магди Барех от JPL, ръководеща екипа за разрешаване на проблеми по време на мисията на Кюриосити. (Източник: NASA)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!