Кюриосити откри вода в почвата на Марс!

Автопортрет на роувъра Кюриосити на Марс. Снимка: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems

Автопортрет на роувъра Кюриосити на Марс. Снимка: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems

Първата проба от почвата на Марс, анализирана от робота Кюриосити, е с неочаквано високо съдържание на вода – около 2%. Това дава надежди за бъдещи пилотирани мисии до планетата, които ще могат да разчитат на почвата като източник на живителната течност.

„Гледахме на Марс като на много суха пустиня и макар, че това не е количеството влага, което бихме открили в почвата на Земята, то е значително“, казва Лори Лешин, водещ автор на научната публикация.

Според Лешин от 0,03 кубически метра марсианска почва може да се извлече около половин литър вода. 

За момента космическите агенции по света нямат конкретни планове за изпращане на хора на Марс. От НАСА все пак имат желание да осъществят пилотирана мисия до там преди 2030 г.

Признаци за съществуването на вода на червената планета не са нещо ново. Но последните резултати са от 10 от най-прецизните инструменти, изучавали някога повърхността на Марс. Последните открития, разисквани в пет отделни научни публикации, включват анализа на пробата, взета от участъка Рокнест в кратера Гейл. 

Според Лешин пробата показва какво може да се открие по цялата повърхност на планетата, тъй като тя навсякъде е покрита с тънък пласт от почва.

„Сега знаем, че има лесно достъпна вода на Марс“, казва Лешин. „Ако си астронавт, вероятно би могъл да я откриеш навсякъде на самата повърхност под краката ти“, допълва той. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!