Кюриосити потвърди наличието на древно речно корито на Марс

Едно от местата, на които Кюриосити откри следи от протичането на древен поток на Марс. Снимка: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Едно от местата, на които Кюриосити откри следи от протичането на древен поток на Марс. Снимка: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Нов анализ, направен с роувъра на NASA Кюриосити, потвърди наличието на корито на древен поток, който е протичал през кратера Гейл на Марс.

По време на едно от спиранията си миналата година роботизираната сонда попадна на стотици гладки кръгли камъчета, които изключително много наподобяват на струпванията по речните брегове на Земята.

Тогава учените предположиха, че Кюриосити се е озовал в древно корито на поток, но за да бъдат сигурни трябваше да изучат по-подробно т.нар. конгломерати от камъчета и пясък.

„Тези конгломерати изглеждат изключително много като струпвания в корито на поток на Земята“, казва Ребека Уилямс от Института по планетарна наука, водещ автор на публикацията. „Повечето хора знаят какво представляват кръглите речни камъчета. Може би сте вдигали кръгъл и гладък камък за да направите ‘жабка’ по повърхността на водата. Да видиш нещо подобно на друг свят е вълнуващо и удовлетворяващо“, допълва тя.

Благодарение на проучване с телефото камерата на роувъра и лазер, с който може да се прави химически анализ на скалите, изследователите заключиха, че на дълбочина водата в потока е стигала минимум до глезена и максимум до хълбока. Тя най-вероятно е имала скорост от 1 метър в секунда – колкото на нормална човешка походка.

Според учените по формата на камъчетата може да се съди за това колко дълго е текла водата. 

„Закръглянето показва продължително протичане. То се получава в резултат от това, че камъчетата се удрят едно в друго многократно. Тук не става въпрос за еднократно протичане. Било е продължително, със сигурност повече от седмици или месеци, въпреки, че не можем да кажем точно колко дълго.“ (Източник: БТА, NASA/Jet Propulsion Laboratory)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!