„Кюриосити“ ще използва бормашината на борда си

Избраният от учените участък, на който "Кюриосити" ще изпробва бормашината, с която е снабден (кликни за по-голяма версия). Снимка: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Избраният от учените участък, на който "Кюриосити" ще изпробва бормашината, с която е снабден (кликни за по-голяма версия). Снимка: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Учените избраха участъка, където марсоходът „Кюриосити“ ще използва за изследвания бормашината си, в случай че получи окончателно одобрение, съобщи Асошиейтед прес.

Скалистият участък е съвсем равен, а скалите са прорязани от бледи жилки. Учените се надяват, че това място ще им помогне да научат повече за влажното минало на Червената планета.

„Кюриосити“ се движи малко по-бавно от планираното, но ще пристигне на мястото до няколко дни. След като огледа обстановката, роувърът ще използва бормашината си за пръв път, „вероятно през следващите две седмици“, каза ръководителят на проекта Ричард Кук от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Изследването с помощта на бормашината се смята за най-сложната задача от технологична гледна точка след кацането на „Кюриосити“ на Марс. Роувърът ще пробие скала и ще прехвърли събрания прах в бордовата си лаборатория за изследване. Така учените ще получат информация за минералния и химическия й състав.

Предишните роувъри „Опортюнити“ и „Спирит“ имаха инструмент за абразивна обработка на скали. „Кюриосити“ може да пробие дупка дълбока няколко инча и да вземе проба от вътрешността й. Това ще бъде направено за пръв път на Марс.

„Опортюнити“ още работи на Марс, но „Спирит“ загуби контакт със Земята през 2010 г. Скалният участък, който ще бъде изследван от „Кюриосити“, е наречен на работилия по мисията инженер Джон Клайн, който почина през 2011 г.

Учените се надяват да разберат с помощта на „Кюриосити“ дали на Марс е имало условия за живот на микроорганизми.

Крайната цел на роувъра е да достигне до възвишението Шарп. Пътят дотам ще продължи шест месеца. Планът е „Кюриосити“ да тръгне натам след изследването с бормашината на борда му, като по пътя ще прави паузи. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!