Компанията, която ще сондира астероиди, предлага да се снимаме в космоса

Срещу 25 долара желаещите могат да използват космическата фото-будка. Изображение: Planetary Resources/Kickstarter

Срещу 25 долара желаещите могат да използват космическата фото-будка. Изображение: Planetary Resources/Kickstarter

Частната компания за добиване на природни ресурси от астероиди Planetary Resources стартира краудсорс проект за малък космически телескоп, който ще може да се използва и като фото-будка.

Проектът цели да бъдат набрани средства за телескопа ARKYD, като в последствие от компанията възнамеряват да изпратят флотилия от подобни апарати, с които да бъдат намерени подходящи за по-нататъшно изследване астероиди.

В рамките на образователна и насочена към широката общественост програма Planetary Resources ще дадат възможност на студенти, институции, астрономи и виртуални пътешественици да използват телескопа ARKYD.

Компанията се надява до 30 юни да набере 1 милион щатски долара (до момента са 382 715), за да оцени интереса към подобна космическа инициатива. Очаква се първият телескоп да бъде изстрелян през 2015 г.

Кампанията се организира чрез сайта за публично субсидиране Kickstarter. Срещу 25 долара желаещите могат да използват „космическа фото-будка“. Снимката, която изпратят, ще бъде показана върху телескопа със Земята като фон в далечината. Тази сцена ще бъде заснета с камера, а снимката след това ще бъде излъчена обратно и в последствие получена от поръчителя.

Срещу такса от 200 долара всеки може да използва телескопа, за да разглежда астрономически обекти.

Инвеститори в Planetary Resources и проекта ARKYD са едни от лидерите на Google - Лари Пейдж и Ерик Шмид.  

„Всичко, което искаме е хората да ни кажат дали искат това“, казва съоснователят на компанията Ерик Андерсън. „Няма да губим своето време и средства, за да направим нещо, ако хората не го искат и наистина единственият начина да провериш дали хората искат нещо, е да им поискаш пари“, допълва той.

Kickstarter страницата може да намерите тук. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!