Луна на Сатурн вероятно има топъл океан, подходящ за живот

Океанът на Енцелад вероятно е подходяща среда за съществуването на живот. Снимка: NASA/JPL

Океанът на Енцелад вероятно е подходяща среда за съществуването на живот. Снимка: NASA/JPL

Ново изследване в престижното списание „Нейчър“ сочи, че под ледената кора на луната на Сатурн Енцелад има топъл океан, който може да е подходяща среда за извънземен живот.

Учени от Университета на Колорадо в Болдър смятат, че на дъното на океана с дълбочина 10 километра има горещи гейзери. Те загряват околната вода и създават химически „коктейл“, който може да поддържа екзотични организми. Според една водеща теория животът на Земята е възникнал именно по този начин, около хидротермални гейзери на дъното на първичния океан.

Шон Хсу и неговите колеги от научния екип изследвали данни от сондата Касини, изстреляна към космическото пространството на Сатурн през 1997 г. Миналата година благодарение на данни от Касини изследователи откриха съществуването на океана, както и 101 гейзера на ледената повърхност над него.

Сега Хсу и колегите му изследвали миниатюрни скални частици, изхвърлени от гейзерите на повърхността. След анализ на данни, събрани от Касини в течение на 4 години, учените смятат, че именно подводните гейзери водят до образуването на въпросните частици.

Хидротермалната активност на дъното на океана разтваря скалите, а получения минерален разтвор, от който се образуват миниатюрните частици, се отвежда към повърхността. Там получената смес се изхвърля от гейзерите в околното пространство. Симулациите и експериментите показват, че за образуването на частиците водата на дъното трябва да е загрята до поне 90 градуса.

Веднъж изхвърлени на повърхността от гейзерите, някои от частиците се откъсват от притеглянето на Енцелад и стават част от най-големият пръстен на Сатурн. Така те могат да бъдат изследвани от Касини.

Космическата сонда ще изследва по-подробно състава на гейзерите на ледената кора по-късно тази година. Тогава апаратът ще прелети през струята на един от тях на около 50 километра от повърхността.

Същевременно новото изследване показа, че океана на Енцелад е по-дълбок от миналогодишната оценка и вероятно достига дълбочина 50 километра. (Източник: НАСА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!